Select Page

Mikäli olet terveystietoinen, ja kamppaillut univaikeuksien kanssa pidempään, olet todennäköisesti kokeillut suurinta osaa tarjolla olevista lisäravinteista tai erilaisia rauhoittumisharjoituksia.

Todennäköisesti et ole kuitenkaan kuullut glysiinistä. Glysiini on aminohappo, jota löytyy muun muassa kollageenista. Kolme grammaa glysiiniä ennen nukkumaanmenoa parantaa unenlaatua monilla, ja ero on kokemusten mukaan huomattavasti voimakkaampi kuin melatoniinilla.

Miksi glysiini auttaa nukkumaan? Aiheesta tehty tutkimus osoittaa, että glysiini auttaa rauhtoittamaan aivoja, johtaen parempaan rauhoittumiseen illalla. Glysiini myös laskee hieman kehosi lämpötilaa, joka on muutenkin ideaalia nukkumaanmennessä. Pitkillä, kuumilla suihkuilla pyritään samaan vaikutukseen.

Glysiinillä varustettu nukkuja päätyy nopeammin syvään uneen ja pysyy siellä kauemmin, joten unen laatu paranee ja todennäköisesti tunnet itsesi energisemmäksi, vaikka unen määrä pysyisikin samana.

Glysiiniä voi ottaa joko vapaana aminohappona, tai hydrolisoidun kollageenin muodossa. Yksi kolmasosa kollageenista on glysiiniä, ja noin 10 gramman annos tarjoaisi siis kolme grammaa glysiiniä. Pieni osa asiakkaista saa vatsanväänteitä vapaasta glysiinistä, ja näissä tapauksissa kollageeni on usein toiminut paremmin. Asia voi olla myös päinvastoin, jotkut saavat mahaoireita kollageenista, mutta ei glysiinistä.

Joillakin vain vapaa glysiini näyttäisi parantavan unenlaatua, koska kollageenin mukana saat myös hieman glutamaattia, joka on glysiinin rauhtoittavalle toiminnalle vastakkainen (aktivoiva), ja mikäli et saa unihyötyjä kollageenista, tarvitset todennäköisesti suuremmassa suhteessa glysiiniä verrattuna glutamaattiin saadaksesi rauhoittumishyödyt.

Yhteenveto:

  • Kokeile vapaata glysiiniä ensin
  • Aloita kolmella grammalla ennen nukkumaanmenoa
  • Voit kokeilla nostaa annosta pikkuhiljaa, mutta suuret glysiiniannokset vaikeuttavat heräämistä oman kokemukseni mukaan, ja olo voi olla tokkurainen.