Select Page

En syö koskaan aamupalaa. Toki sallin itselleni järkeviä poikkeuksia, kuten esimerkiksi laivan aamupalabuffet. Ajatukseen tottumattomalle tällainen ruokailurytmi voi vaikuttaa todella radikaalilta; aamupalahan on päivän tärkein ateria! Usko aamupalan maagisiin terveysetuihin juontaa juurensa tähän Kellogg’s-murojen keksijän popularisoimaan lausahdukseen. Nykytiede ei kuitenkaan tue näkemystä aamupalan, eikä tiheän ruokailurytmin terveyseduista.

Kaikki tämän sivuston kirjoittajat ovat jo muutaman vuoden ajan skipanneet aamupalan ja paastonneet suurimman osan päivästä. Syömis- ja treenirytmimme muistuttaa eniten Martin Berkhanin muotoilemaa the Leangains-protokollaa, joka on suunniteltu erityisesti lihaskuntoharjoittelua varten. Leangains lyhyesti:

Paastoa 14–18 tuntia päivästä, syö 10–6 tuntia
Syö yli kulutuksen treenipäivinä, alle kulutuksen lepopäivinä
Syö treenipäivinä runsaasti hiilihydraattia ja proteiinia, lepopäivinä runsaasti proteiinia ja rasvaa
Tarkemmin Berkhanin protokollasta voit lukea sivustolta www.leangains.com

Yleisin vastaväite aamupalan skippaamiselle liittyy verensokerin säätelyyn; “Jos syöt liian harvoin se laskee vaarallisen matalalle tasolle!” Jokainen ketoosidieettiä tai pidempää paastoa kokeillut kuitenkin tietää, että matalaan verensokeriin ei kuole. Verensokeri on itse asiassa yksi ihmiskehon tarkimmin säädeltyjä arvoja. Monet vähähiilihydraattisen ruokavalion terveyseduista liittyvätkin juuri matalaan verensokeriin ja parantuneeseen insuliiniherkkyyteen. Tulemme käsittelemään aamupalaan ja paastoamiseen liittyviä myyttejä tarkemmin tulevissa postauksissa.

Hylkäämme siis aamupalan hyvillä mielin. Normaaliin Leangains-protokollaan kuuluu 16 tunnin paasto, jonka aikana emme syö tai juo mitään energiapitoista. Varsinaisesta paastosta ei siinä mielessä ole kysymys, että vettä juomme todella runsain määrin (suosittelen vähintään kahta litraa päivässä ja reenatessa enemmän). Tarkoituksena on pitää verensokeri ja ruokahalua säätelevien hormonien tasot matalalla. Kaikkea mustasta kahvista kalorittomiin virvoitusjuomiin voi nauttia siis rajattomasti ja esimerkiksi purkkaakin voi pureskella kohtuuden rajoissa. Riippumatta siitä olenko dieetillä vai pyrinkö kasvattamaan massaa, pitää tällainen ruokailurytmi ajatukset poissa ruoasta ja mielen virkeänä. Parhaimmat treenit ja sarjaennätykset syntyvät useimmiten myös paastossa.

Koska sitten oikein saa syödä? Siihen on varattu loppupäivä, eli jäljellä olevat 8 tuntia. Käytännössä katsoen syömme juuri silloin kun se meille parhaiten sopii, niin nurinkuriselta kuin se äkkipäätään kuulostaakin. Teemme töitä, opiskelemme ja useinmiten myös treenaamme tyhjällä vatsalla, ja kun päivän tärkeimmät askareet on suoritettu, tulemme kotiin ja alamme syömään. Jos päivä on pidempi ja olen kotona vasta myöhään illalla, syön useimmiten jonkin sortin lounaan tai päivällisen. Ruokailuvaihe koostuu itselläni useimmiten kahdesta tai kolmesta ateriasta, joista ensimmäinen on yleensä isoin. Kovaa treenaavalle on luonnollista sijoittaa suurin osa päivän kaloreista treenin jälkeiseen aikaan palautumisen nopeuttamiseksi. Syön tällöin päiväni tärkeimmät ateriat.

Pätkäpaastoajan normipäivä on juhlapäivä. Paastoamiseen tottumattomalle ruoka-ajan ateriakoot ovat suorastaan ylitsepursuavia. Itseni kaltaiselle kyltymättömälle herkkusuulle mikään ei voisi olla tyydyttävämpää. Voin syödä itseni täyteen päivittäin pelkäämättä lihomista. Voin syödä ravintolassa illalla mitä haluan ja silti pudottaa painoa. Valitettavasti paastoamallakaan ei taiota juustokakkua parsakaaliksi, joten ruoka-aineiden valintaan joutuu kiinnittämään huomiota kuten millä tahansa dieetillä. Tällä metodilla kykenen kuitenkin syömään vaivatta alle kulutuksen tuntematta koskaan nälkää ja nauttimaan jokaisesta ateriasta dieetilläkin.

Tämäntyyppinen ruokavalio sopii itseni kaltaisille ihmisille ja erityisesti monet kehonrakentajat ja laihduttajat ovat todenneet sen käytännöllisimmäksi tavaksi päästä tavoitteisiinsa. Kaikille Leangains tai muuntyyppinen pätkäpaasto ei sovellu. Berkhan mainitsee erityisesti urheilijat, jotka harjoittelevat kovaa monta kertaa päivittäin. Vaikka kyseisellä ruokailurytmillä on useita hormonaalisia etuja normiruokavalioon verrattuna, kyse on ainakin omalta osaltani lähinnä mukavuudenhalusta.

Ruokailurytmi kannattaa muokata omia tavoitteita tukevaksi, mutta ehdottomat säännöt johtavat poikkeuksetta epäonnistumisiin. Anna elämäsi määrittää milloin syöt ja päätä itse mikä ateria sinulle on tärkein.

Unlock your potential

Next Level on suomalainen startup, jonka tavoitteena on tehdä maailman ensimmäinen oikeasti hyvä treeniappi. Tarvitsemme apuasi, lataa appi ja tue meitä!

xstorebadge-png-pagespeed-ic-sni5okxgxi xplay-google-badge-png-pagespeed-ic-pyiws9kmsr

Opettele käsilläseisonta - Lataa Next Level App

08

Modulaarinen tasosysteemi

Opettele mikä tahansa treeniliike askel askeleelta

08

Ongelmia? Lähetä palautetta

Lähetä kysymyksiä appsin palautelomakkeen kautta